Barion Pixel

Anyagainkról

Forgalmazott anyagaink legfontosabb kiválasztási szempontja:

A forgalmazott anyagok vonatkozásában nagyon igyekszünk elkerülni a silány minőségű – kimosod és tönkremegy – anyagokat. Abban hiszünk, ha már pénzt adunk valamiért, az minél tovább legyen szép és használható. Anyagainknál kizárólag valós összetételt és származási országot tüntetünk fel!

Anyagaink származási országa:

Olaszország | Lengyelország | Törökország | Hollandia | Kórea | Spanyolország | Egyéb uniós országok

Ismerd meg az anyagainkat részletesebben!

venezia-kamp-disp

A „venezia” maga a kötés fajta. A név is utal rá, hogy egy olasz eredetű körkötött anyagról van szó. A fő alapanyaga a poliészter, ami miatt sokan elsőre ódzkodnak is tőle. A sok rossz tapasztalat a poliészter tartalmú anyagokkal kapcsolatosan elsősorban a 80-as évek anyagaira vezethetőek vissza. Izzadtak és büdösek lettünk bennük és akár egy igazi félvezető továbbítottuk az elektromosságot.

Ez ma már nem így van, hiszen ahogy minden más is a textil ipar is jelentős modernizáción és fejlődésen ment keresztül. Ma már törvényileg szabályozott, hogy milyen polimerekkel, vegyi és kémiai eljárásokkal állíthatnak elő poliészter anyagokat. Amennyiben hivatalos gyártótól és forgalmazótól vásároljunk, 100% -ig biztosak lehetünk benne, hogy ellenőrzött és garantált minőséget kapunk. Ezek az anyagok nem csak a viselési tulajdonságaikban térnek el elődjeitől, de környezettudatosságnak köszönhetően, ma már 90% -ban újrahasznosított alapanyagból készülnek.


ANYAGTULAJDONSÁGOK:

A gyártási eljárás során az általunk forgalmazott „venezia” anyagokhoz általánosan 5% elasztánt (EA) adnak, így érve el, hogy az anyag minden irányban rugalmas legyen.

Felülete tapintásra sima, nagyon kellemes érinteni. Gyakorlatlan első érintéskor – Hű de jó, milyen anyag ez? – szokott lenni a reakció, de az sosem, hogy tiszta műanyag. Finom minőségi kidolgozása miatt lágy esésű, kis ügyességgel könnyen szabható és varrható anyag.

Általában 160 – 180 grammos nem is túl vékony, de semmiképpen nem vastag anyag. Ruhakészítési szempont lehet, hogy nem átlátszó. A maga nemében erős és jó kopásállóságú anyag, így az esetleges dörzsölődés nem tesz benn kárt, nem is bolyhosodig ki.

Népszerűségének főbb okai, hogy például ideális nyomóalap, azaz gyönyörű minták vihetők fel digitális eljárással, akár fénykép minőségben, ezzel gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket biztosítva kreativitásnak. Mi magunk is előszeretettel gyártatunk mintás „venezia” anyagokat egyedi nyomásokat a vásárlóink igényei, esetleg ötletei alapján.

Másik fő oka a népszerűségének, hogy a fent tárgyalt hiedelemmel ellentétben nagyon kényelmes és praktikus viseletet biztosít. Gyakorlatilag bármely évszakban hordható, de a jégjersey, vagy ahogyan sokan nevezik a „hideg dzsörzé” elnevezés pont az eddig ismert hagyományos nylon anyagokkal szembeni negatívumok cáfolataként viseli. Ideális nyári anyag, viselése valóban hűvös érzetet biztosít, könnyed, nem tapad a testhez, légáteresztő, azaz szellőzik és a poliészter miatt egyáltalán nem szívja a nedvességet. A nagy melegben ruha nélkül is izzadhatunk, viszont ebben az anyagban ez sem fog gondot okozni, hiszen az anyagösszetételének köszönhetően pillanatok alatt elpárolog a felületéről a nedvesség, így megszáradva.

Ma már ezek a modern poliészter anyagok pont ezen tulajdonságaik miatt egyre szélesebb körben (pl.: sportmezek) alapanyagént is felhasználhatók. Továbbá nem elhanyagolható szempont ezeknek az anyagoknak könnyű kezelhetősége sem. Ebből készül ruhadarabjainkat 40 fokon moshatjuk, szárítógépben száríthatjuk, bár akár csepegtetve is hamar szárad. Vasalni lehet alacsony hőfokon, de gyakorlatilag sohasem kell, szinte egyáltalán nem gyűrődő anyag.

Azoknak ajánljuk, akik az esetleges félelmeiket a „műanyag” tartalmú anyagoktól legyőzve, valami igazán szuper, tényleg széleskörűen felhasználható és valóban egy új dimenziót megmutatni képes anyagra vágynak.

Az emberiség talán legrégebb óta termesztett növényfajtája a gyapot. A gyapot növény magházát körülvevő szösz szerű anyagból sodort szálból szőtt, főként cellulózból álló természetes anyag az egyik legelterjedtebb textilipari nyersanyag a pamut. Az ipari felhasználásától fogva vagy a termesztett gyapot mennyiségét, vagy a modern idők kezdetétől a pamut előállításának könnyítését segítő technológia, vagy napjainkban a génmanipulációval igyekeznek az egyre növekvő igényeket kiszolgálni. Ez nem könnyű, hiszen nem csak a textiliparban, de számos más területen is a feldolgozóipar kedvelt alapanyag. Jellemzően drágul, hiszen a világ nagy tőzsdéin is jegyzett pamutalapanyag a kereslet növekedés okán magasan tartja az árát. A környezettudatos gondolkodás a BIO és ÖEKO iránti igény még nagyobb kihívást jelent az időjárásnak kitett termesztők számára, így manapság a természetes és környezettudatos további értéknövekményt jelent a pamut, főleg a BIO pamut esetében.

ANYAGTULAJDONSÁGOK

Felhasználási területtől függően több pamut alapanyagból készült textil fajtát választhatunk. Nálunk is fontos szempont, hogy elérhető legyen akár a BIO, vagy ÖEKO minősítésű alapanyag, ugyan akkor a megfizethetőség is kiemelten fontos szempont. Így a kínálatban megtalálható a nem ÖEKO minősítésű pamut alapanyag is. Ezen belül pedig a szőtt, mint például a vásznak, talán az egyik legismertebb fajtája a pamutvászon, vagy a hurkolt eljárással készülők, mint például a pamut-futter anyagok.

A hiedelemtől eltérően a pamutszál nem egy erős anyag és a felhasználása sok tekintetben korlátozott lenne, így a ruhaipar elvárásainak megfelelően a hagyományos pamutszálakat ma már több természetes és mesterséges szállal keverik, ezzel biztosítva az anyag rugalmasságát, tartósságát, vagy éppen pont a divatipari elvárásoknak történő megfelelést. Természetesen ez nem befolyásolja az anyagok vonatkozásában a természetes érzetet, kényelmes viseletet és a megfelelő légáteresztő képességet, vagyis mindazt, amiért kedveljük a pamutot. A prémium pamut anyagaink pont ilyenek, hiszen kellően lélegzik, puha, kellemes tapintású nem irritálja a bőrt és kellően rugalmas, de rendkívül ellenálló a használat jelentette igénybevételnek.

Az anyagink összetételénél minden estben feltüntetjük a pontos összetételt, azaz ami 100% pamut, az valóban az. Nem szabad, hogy kizárólag az eladás legyen a cél, hiszen tudjuk, ezek az anyagok kisgyermekre, esetleg érzékeny bőrű felnőtre kerülnek kész ruhadarabként, így fontos, hogy tudja mit vásárol meg.

Tapasztalataink szerint ezek a természetes alapanyagokból készült textíliák legalább annyi bosszúságot is képesek okozni, mint ahány előnyükkel számolni lehet. Azt nem is számolva, hogy ahogy vizet „látnak” jelentős, akár 5-10% -os térfogat vesztéssel is számolhatunk, azaz ne feledjük előkezelni pamut anyagainkat. A hétköznapi mosásuk, szárításuk és főként vasalásuk sokunknak okozhatnak gondot.

Felhasználása rendkívül széles, hiszen sok azonos és a sok eltérő tulajdonság okán a divattól a funkción át, vagy akár a felhasználás szempontjai alapján is megtalálhatjuk a megfelelőt.

A viszkóz a természetben megtalálható – főként egyes fák kérgében – cellulózból, kémiai eljárással készített természetes alapú vegyi szál. Előállítása hulladék pamutból, fenyő és bükk-fa cellulózból történik. A feldolgozás során vegyi eljárással cellulóz oldatot készítenek, melyet szálképző rózsán átvezetnek, azután kénsav-fürdőbe nyomva vissza alakítják cellulóz. Szilárdulás után különböző utómunkálatokkal – nyújtás, öblítés, fehérítés, szárítás, és vágás- lesz alkalmas  textilipari feldolgozásra. Mivel főként természetes anyagokat tartalmaz, mielőtt elnyeri végleges formáját, elasztánnal és különböző szintetikus szálak hozzáadásával érik el a kívánt rugalmasságát és tartósságát az anyagnak.

A poliamid anyagokhoz elsősorban lágy poliamid szálakat használnak, készítenek belőle fehérneműt, harisnyát, bélés, ruha és blúz anyagot, fürdőruhákat. Gyapjúval, pamuttal, kötött termékekhez, plüssökhöz vegyítik. A nedvszívása igen gyenge, emiatt erősen töltődik. A kopásállósága és szakítószilárdsága jó, nagyon rugalmas, kevésbé gyűrődő szálasanyag. Az előállítástól függően a szálak a magas fényű-től a mattig, a finomtól a merevig bármilyenek lehetnek.

Napjaink egyik közkedvelt alapanyaga a futter. Egy könnyen feldolgozható igazán kezes anyag, nem rakoncátlankodik sem a szabász olló, sem a varrógép alatt, ráadásul a kész darabok nagyon kényelmes viseletet biztosítanak. Nem is véletlen, hogy a szabadidő ruhák szent Grálja lett ez az anyag.

ANYAGTULAJDONSÁGOK

Fő alapanyaga a pamut, tehát alapvetően egy magas pamuttartalmú, vagy adott esetekben egy 100% -os pamut anyagról beszélünk. Az anyag minőségét ma már a felhasznált alapanyagokon túl a tartóssága, kopásállósága és színtartása is meghatározza. Mivel pusztán a természetes alapanyagokkal ezeket nehéz tökéletesíteni a gyártók szintetikus alapanyagot is felhasználhatnak a siker érdekében. Így tartalmazhat 20-30% poliészter, amit vagy feltüntetnek, vagy nem. A legtöbb esetben ezeken az úgynevezett kevertszálas anyagokon a laikus észre sem veszi a különbséget, csak nyugtázza, hogy „ej, milyen jó minőségű „kis” anyag ez”, mert jól bírja.

A szálak sűrű egymásba hurkolásával készül, azaz ennek az anyagnak a szálak közti elmozdulás okán minimális nyúlása alapból van. Felületkezelés alapján több típusa is elterjedt, mint a bolyhozott, vagy fésült melyek így a felhasználás és funkcionalitás (pl. hőtartás) tárházát hivatottak növelni. Gazdaságos, mivel jellemzően 140-200 cm széles anyagokat állítanak elő, így már egy méter esetén is terjedelmes anyagdarab áll rendelkezésünkre.

Felhasználása sem csupán a szabadidő anyagokra korlátozódik, hiszen eltérő vastagságuk és nyomathatóságuk miatt egyre több szín és minta is elérhető. A természetes szál okán ezeket az anyagokat akkor is érdemes előkezelni, ha 3-5% százalékban tartalmaz például elasztánt a nagyobb, vagy a minden irányú rugalmasság okán. Jellemzően mi magas pamuttartalmú, minőségi futtereket forgalmazunk, még akkor is, ha ezeknek az ára némileg magasabb, mivel ezeknek az anyagoknak az esetében tudjuk a tartósságot biztosítani és elkerülni az idő előtti kopást és bolyhozódást, vagy fakulást. Gyakran előfordul, hogy saját gyermekünk a „teszt alany” és a shopban megtalálható futterekből készül neki hosszú, vagy rövid nadrág, kapucnis felső. Leginkább ezek a darabok igazolják, hogy az anyag bírja ugyan a strapát, mosást, játszóteret, homokozót és társait, de a gyerek sajnos kinövi.

Mivel a futter népszerűsége töretlen, szinte számlálhatatlan variációban fellelhető, így mindössze annyi dolgunk van, hogy a felhasználás függvényében válasszuk ki a legmegfelelőbbet.

A kimó anyag egy tartalmasabb jersey, abszolút négyévszakos anyag, bár jellemzően az ősz és a tavasz a szezonja, azaz a hideg hatású jégjersey-t szokta váltani nálunk a fázósabbaknál, Tulajdonságaiban egyértelműen a visccose (viszkóz) anyagokra hasonlít, de nem természetes szálak alkotják. Fő alapanyaga a poliészter szál, ennek ellenére érdemes annak is kipróbálni, aki ódzkodik még a modern poli anyagoktól! Fontos, hogy nem nylon és nem a 80-as évek, így a mai modern alapanyagok nagyon mások a tulajdonságaikat tekintve, minta ahogy a bőrünk sem izzadással tolerálja viselésüket. Ez az anyag felületkezelés miatt, enyhén bolyhos a színe, így meleg hatást biztosít. Az elasztán tartalomnak köszönhetően rugalmas ugyan, tartalmassága miatt mégis könnyen feldolgozható. A kimóból készített ruhadarabok viselése kényelmes, tapintása puha meleg, kellemes érzetet biztosít. Nem véletlen, hogy a nagyobb márkák előszeretettel használják fel kollekcióik elkészítéséhez. Belső felülete sima, nem akad, nem szálasodik ki. Elsősorban felsők, ruhák, tunikák készülhetnek belőle, de színtől és mintázattól, ízlésünktől függően elegánsabb, de akár hétköznapi darabokhoz is ideális választás.

1801-ben Joseph Marie Jacquard francia szalmakalap készítő mester feltalált egy újfajta szövési eljárást, melyhez kifejlesztetett egy szövőgépet is. Az új eljárás és az ezzel készített anyagok a mai napig az Ő nevét viselik.  A Jacquard szövetek finom és aprólékos mintázatúak, különböző kötési és mintázási lehetőségek variálásából adódik. Manapság többnyire poliészterből készülnek.
Nem igényel vasalást, mosás után még nedvesen felfüggesztve, súlya miatt maganyagvastagságától kisimul. Több verzióban is elérhető anyag, gyakori a ruhaipari felhasználása akár a hétköznapi divatruházatban, de egyes fajtái alkalmi ruhadarabokként öltenek testet. Több féle vastagságban és típusban megtalálható szoknyák, ruhák, blézerek, felöltők, vagy pncsók alapanyagént is.