Barion Pixel
merges-no

„Pamut – jersey eset” – ne legyek dühös?

Egy igen tanulságos történet...

Ígértem Nektek, hogy elmesélem a „pamut-jersey esetet”, amely szorosan kapcsolódik az előző cikkhez! Legutóbb nem véletlenül került ki az Anyagokat teszteltünk cikk. Jelen írást, még azoknak is érdemes elolvasni, akik nem szívesen olvasnak sokat, nagyon tanulságos, ígérem!

Sajnos nem az első eset, hogy azzal keresnek meg engem, hogy valami nem stimmel azzal az anyaggal, amit valahol máshol vásároltak! Természetesen, bár tudomásom van róla, de a beszerzési forrást nem fogom megnevezni. Ahogyan nekem, úgy más szakmabelinek, kiskereskedőnek is, többen vittek, még be az üzletbe is anyagokat, hogy „nézd, máshol Bruttó 2 500 – 3 000 Ft – ért lehet megvenni a digitálisan nyomott, jelenleg nagyon kedvelt és divatos nagyon magas pamut tartalmú futtereket és jersey-ket. Szakmabeliek hívtak, hogy én mit tudok erről és vajon milyen beszerzési forrást nem sikerült fellelni, ahol ennyire jó az ár? Én egy dolgot tudtam erre mondani, hogy a 95 -97% pamut tartalmú anyagoknak jelenleg nagyon felment az áruk és még nincs vége, amit, ha nézzük a világ, vagy a kis hazánk eseményeit talán magyarázni sem kell, hogy miért! Többen vizsgálódni kezdtünk és természetesen ismét kibukott az igazság – Magas pamut tartalmú anyagként árulják a teljes egészében poliészter anyagokat – így lehetségesek ezek a jó árak! Most többen gondolhatják, hogy ugyan, biztosan megismerem a műanyag és a pamut közti különbséget. Ami lehet igaz is, de azt ne felejtsük el, hogy a mai technológia által már olyan minőségű műanyag szálakat képes az ipar előállítani, amit a laikus tapintásra egyáltalán nem biztos, hogy azonnal észrevesz.

…és, ami miatt ez a cikk íródott!

Minap egy kedves vásárálóm jött hozzánk átvenni a rendelését, aki ismer tudja, hogy ilyenkor mindenkivel szívesen beszélgetek pár mondatot, most is ez történt és Ő is újságolta, hogy szerencsére sikerült szép, digitálisan nyomott pamut-jersey-t vennie 2 500 – Ft –ért. Az első reakcióm természetesen az volt, hogy biztosan nem, valami nem stimmel. Össze persze nem vesztünk, de Ő igyekezett meggyőzni a jó vételről engem. Mivel előtte hozta el az automatából a csomagot, így nála volt és megmutatta az anyagot. Nagyon meg sem kellett fogdosnom, szinte ránézésre megmondtam, hogy ez bizony nem pamut – persze ez nem könnyű, amikor valakit kiábrándítasz – nyilván Ö ragaszkodott ahhoz, amit az eladó állított, hogy ez bizony pamut anyag. Mivel hosszú ideje jó a kapcsolatunk, megkértem, hogy ezt az általam már ismert nyomóalapot, amit Ő pamutnak vett meg, vigye haza és tesztelje, ahogy a videómban is láthatta, azaz gyújtson meg egy kis darabot és számoljon be az eredményről.

Hamarosan jött is a válasza az eredménnyel, amit így kezdett: „basszus Neked volt igazad – ez a méreg nem cián!” – a „magas pamut tartalmú” anyagot be sem tudta gyújtani, azaz nem égett, hanem azonnal olvadni kezdett a hőtől.

Miért is probléma mindez?

Nekünk kereskedőknek, nagy tételben történő vásárláskor is – a valós pamut tartalmú anyagok – drágábbak a nevezett áraknál, és higgyétek el a csodák nem ebben történnek. Nagyon feldühít, hogy mások, emberek becsapása és átverése által próbálnak érvényesülni a textilkereskedelemben. Árulnak így női divatáru anyagokat, és ami még vérlázítóbb, hogy számos gyerekmintás anyagot is, amit majd jóhiszeműen ráadunk a gyerekeinkre! Nem, nem azt a pár százezer forintot sajnálom tőlük, sokkal inkább amiatt aggódom, amit egy bőrgyógyász ismerősöm mondott, hogy számos gyerekkori bőrbetegségnek és allergiás reakciónak köze van a gyerekek által viselt textíliáknak.

Persze nem állítom, hogy nem lehet egy – két akciós magas pamut tartalmú anyagot kifogni, hiszen számos beragadt raktárkészlet, felszámolás alá kerülő varroda készleteiből mazsolázhatunk, de legyetek óvatosak, jó minőségű digitális nyomás ráadásul magas pamut tartalmú anyagra ennyiért, legyen gyanús! Sajnos jelenleg valóban ott tartunk, hogy a természetes anyagok ára folyamatosan emelkedik, mint ahogy a minőségi nyomási költség is. A kimondottan olcsó digitális nyomású anyagtól egészen biztosan csak egy dolgot kapsz, hogy felmegy benned a pumpa!