Barion Pixel

A textíliák beavatása

Amit az anyagok beavatásról tudni érdemes!

Gyakran ismételt kérdés, hogy egy adott anyagot kell-e avatni varrás előtt vagy sem. A 100% pamut, len, viszkóz, egyéb természetesen alapanyagú vagy ezeket az alapanyagokat tartalmazó textileket érdemes beavatni még a varrás előtt, hiszen inkább még akkor menjen össze az anyag, álljanak be a szálak, puhuljon ki, mint utána. Beavatáskor a kémiai anyagok (appretúrák) is kioldódnak a textilből, így azok nem fognak már a bőrrel érintkezni, a megfelelő eljárással a színeket is fixálhatjuk.

Hogyan csináld…

Az avatás azt jelenti, hogy az anyagot azon a hőfokon áztatjuk be, amin majd a későbbiekben mosni fogjuk. Az általunk forgalmazott anyagok tekintetében a gyártó által javasolt mosási és vasalási hőfokokat feltüntetjük! Egy lavorba beáztatjuk az anyagot, forró vízbe – 30 – 45 fok-os hőfok javasolt, de ha Te a későbbiekben 60 – 90 fokon szeretnéd mosni, akkor persze ezt vedd figyelembe! – és megvárjuk, amíg kihűl. Ez kb. 30-40 percet vesz igénybe. Mosószert se folyékonyt, por alapút meg pláne ne tegyél a vízbe!  A manapság forgalomban lévő anyagokat „kifőzni” nem javasolt, egyrészt semmi nem indokolja, másrészt roncsolhatjuk az anyag szálait.

Én is csak azoknak az anyagoknak javaslom az avatását, amelyekben van természetes szál a 100% PE anyagokat nyílván nem kell. Az is lehetséges, hogy egyes textileket feleslegesnek ítélsz avatni, bár én azt mondom, ha festve van, de még ha nincs is a kémiai anyagokat nem gond, ha kiáztatod belőlük felhasználás előtt.

Színfixálás. Egyes anyagok esetében a háztartási ecetet (5-10% töménységű – 1/3 arányban) javasolt a vízbe tenni, ebben az esetben arra figyeljünk, hogy a víz hideg legyen, mivel az ecet a hideg vízben fejti ki a legjobban a hatását.

A beavatást ne mosógépben végezzük, mert az anyag eresztheti a színét és kárt tehet más textíliákban, ráadásul a szálak megtörnek, így nehezebb lesz utána kivasalni, illetve sajnos a centrifugálástól halványan ki is kophat az anyag. Az ásztatást követően bő vízben öblítsük ki az anyagot.

Méretvesztés. Száradás után a 100% pamut tartalmú anyagok akár 10%-ot is összemehetnek, 50-60°-on. 40°-on pedig kb. 5-8%-ot. Az anyagok hosszanti irányba jobban zsugorodhatnak, keresztbe kevésbé, de előfordulhat. Pamutvászon anyagok zsugorodási arány kb. 5-6%, a dekortextileké kb. 2-3%. A polieszter összetételű anyagokat (polár, Minky, well-soft, panama) nem szükséges beavatni.

A térfogat vesztés mértéke függ a hőfoktól és anyag pamuttartalmától. Minél nagyobb az anyag pamuttartalma, annál többet mehet össze.